ciągi liczbowe
KarolaG: | | 5−3n | |
Dany jest ciąg an o wyrazie ogólnym an= |
| , n=1,2,3...
|
| | 7 | |
a) sprawdż na podstawie definicji, czy ciąg (a
n) jest ciągiem arytmetycznym.
b) Oblicz, dla jakiej wartości x liczby a
4 ,x
2+2 , a
11 , są kolejnymi wyrazami tego samego
ciągu geometrycznego.
Rozwiązałam ale nie wiem czy dobrze
29 paź 15:50
Grześ: Więc zapisz tu swoje obliczenia to sprawdzę
29 paź 15:54
Grześ: Lub jakaś inna osoba
29 paź 15:55
KarolaG: a)
jest to ciąg arytmetyczny
29 paź 16:02
Basia:
a skąd wiesz czy a123456789−a123456788 też = 37 ?
to co napisałaś jest prawdą, ale to nie jest dowód
musisz wykazać, że dla dowolnego n
an+1=an = 37
29 paź 16:05
KarolaG: b)
a
1 ; a
2 ; a
3
a
22=a
1*a
3
(x
2+2)
2=4
x
2+2=
√4 lub x
2+2=−
√4
x
2=2−2 x
2+2=−2
x
2=0 x
2=−4
x=0 x=
√−4
x=2
29 paź 16:18
Basia:
ad.b
od kiedy to kwadrat (czyli druga potęga) może być ujemna ?
x2+2=−2
x2=−4
to równanie nie ma rozwiązania
reszta jest dobrze
29 paź 16:23
KarolaG: dzięki
29 paź 17:16