zadanie
monika: wykaż ,że punkt P(4,2) leZy na okręgu i znajdz równanie stycznej do okręgu (x−1) do
kwadratu+(y+2) do kwadratu=25 i przechodzącej przez punkt P.
29 paź 10:47
aaaa: podstawiasz punk P do lewej strony równania okręgu (4−1)2+(2+2)2=25 zatem lewa strona równa
się prawej więc punkt P należy do okręgu
29 paź 11:39
aaaa: Srodek okręgu S=(1;−2) następnie oreślamy równanie prostej przechodzącej przez punkt S i P,
otrzymaujesz y=3/4x−11/4 prosta prostopadła do tej ma postaćy=−4/3x+b podstawiamy punkt P i
otrzymujemy że b=22/3 zatem prosta prostopadla ma równanie y=−4/3x+22/3
29 paź 12:31
Eta:
2/
aaaa prosta, którą podajesz nie jest styczną do tego okręgu ( sprawdź swoje
obliczenia)
wyznaczamy wsp. kierunkowy prostej SP
| | yP− yS | | 2+2 | | 4 | |
aSP= |
| = |
| = |
|
|
| | xP−xS | | 4−1 | | 3 | |
to wsp. kierunkowy stycznej jest: a= −
34 ( bo pr. SP jest prostopadła do stycznej)
równanie stycznej jest:
y= a( x−x
p) +y
P
y= −
34( x −4)+2
y= −34x+5
drugi sposób wyznaczenia tej stycznej:
styczna do okręgu w punkcie P należącym do okręgu
( można skorzystać z gotowego wzoru)
ma równanie:
( x−xS)( xP−xS) + ( y−yS)(yP−yS)= r2
zatem: ( x−1)(4−1) + (y+2)(2+2)=25
3x −3 +4y +8=25
4y= −3x +20
y= −34 x + 5 ........ czyli ok.
30 paź 23:22