matematykaszkolna.pl
granica e do n granica e: o co chodzi jesli jest do obliczenia granica 2n3 + n2 + 2n / 3n + n2 i zaraz przy tym pisze en
29 paź 09:58
granica e: co w tym przypadku oznacza to en prosze o pomoc
29 paź 11:40
Basia: co to znaczy "zaraz przy tym pisze e−n" bo nie rozumiem czy to jest
2n3+n2+2n 

*e−n
3n+n2 
czy jakoś inaczej ? −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
 1 
e−n =

en 
natomiast liczba e to liczba niewymierna z przedziału (2,3) dokładnie e = limn→+ (1+1n)n
29 paź 16:11
Grześ: Zapewne autorowi chodzi chyba o to, że granicą takiego wyrażenia jest e−n. Ja dokładnie granic nie potrafie liczyć, a do liczby e dopiero się przykładam, więć jak Ty Basiu potrafisz, to pomożesz
29 paź 16:38
Basia: cała bieda w tym, że to nie może być wynik, bo :
 2n3+n2+2n 
limn→+

=
 3n+n2 
 2n+1+2n ++1+0 
limn→+

=

= +
 3n+1 0+1 
musi więc chodzić o coś innego
29 paź 16:52
Grześ: w sumie to ja nie wiem, póki twórca tematu nie poda dokładnie o co biega, to my możemy sobie spekulować...
29 paź 17:02
Grześ: według mnie to całe wyrażenie jeszcze jest do jakiejś potęgi z n i coś jeszcze, bo wtedy będzie wyrażona przez liczbę e
29 paź 17:03
Basia: myślę, że jest tak jak napisałam na początku ułamek * e−n i wtedy jest nad czym myśleć bo pojawia się wyrażenie nieoznaczone +*0 ale dopóki autor nie napisze o co naprawdę chodzi nie będę się tym zajmować
29 paź 17:22
granica e: ja niestety nie pamietam dokladnie liczb, ale mniej wiecej tak to wygladalo, jakby po ulamku bylo to * en. I nie wiem po prostu co znaczy ta litera E ? Czy to jest jakas liczba czy jak ? Ile wynosi w taki wypadku en jesli n to + nieskonczonosc
30 paź 22:52
granica e: en oczywiscie chodzi
30 paź 22:52
Basia: pewien mądry człowiek nazwiskiem Euler udowodnił, że limn→+(1+1n)n istnieje i jest skończoną liczbą niewymierną z przedziału (2,3) liczbę tę nazwano liczbą Eulera i oznaczono przez e czyli e=limn→+(1+1n)n funkcja f(x)=ex zachowuje się mnie więcej tak samo jak np. g(x)=2x limn→+ en = + limn→− en = 0
 1 
e−n =

en 
31 paź 10:33
granica e:
 1 
Czyli jak mam n−>+ en ,

= 0 ? Jaki wynik będzie z n−>+ en
 en 
2 lis 08:17