granica e do n
granica e: o co chodzi jesli jest do obliczenia granica
2n3 + n2 + 2n / 3n + n2 i zaraz przy tym pisze e−n
29 paź 09:58
granica e: co w tym przypadku oznacza to e−n prosze o pomoc
29 paź 11:40
Basia:
co to znaczy "zaraz przy tym pisze e
−n"
bo nie rozumiem
czy to jest
czy jakoś inaczej ?
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
natomiast liczba
e to liczba niewymierna z przedziału (2,3)
dokładnie
e = lim
n→+∞ (1+
1n)
n
29 paź 16:11
Grześ: Zapewne autorowi chodzi chyba o to, że granicą takiego wyrażenia jest e−n. Ja dokładnie
granic nie potrafie liczyć, a do liczby e dopiero się przykładam, więć jak Ty Basiu
potrafisz, to pomożesz
29 paź 16:38
Basia:
cała bieda w tym, że
to nie może być wynik, bo :
| | 2n3+n2+2n | |
limn→+∞ |
| = |
| | 3n+n2 | |
| | 2n+1+2n | | +∞+1+0 | |
limn→+∞ |
| = |
| = +∞ |
| | 3n+1 | | 0+1 | |
musi więc chodzić o coś innego
29 paź 16:52
Grześ: w sumie to ja nie wiem, póki twórca tematu nie poda dokładnie o co biega, to my możemy sobie
spekulować...
29 paź 17:02
Grześ: według mnie to całe wyrażenie jeszcze jest do jakiejś potęgi z n i coś jeszcze, bo wtedy będzie
wyrażona przez liczbę e
29 paź 17:03
Basia:
myślę, że jest tak jak napisałam na początku
ułamek * e−n
i wtedy jest nad czym myśleć bo pojawia się wyrażenie nieoznaczone
+∞*0
ale dopóki autor nie napisze o co naprawdę chodzi nie będę się tym zajmować
29 paź 17:22
granica e: ja niestety nie pamietam dokladnie liczb, ale mniej wiecej tak to wygladalo, jakby po ulamku
bylo to * e−n. I nie wiem po prostu co znaczy ta litera E ? Czy to jest jakas liczba czy jak
? Ile wynosi w taki wypadku en jesli n to + nieskonczonosc
30 paź 22:52
granica e: e−n oczywiscie chodzi
30 paź 22:52
Basia:
pewien mądry człowiek nazwiskiem Euler udowodnił, że
lim
n→+∞(1+
1n)
n
istnieje i jest skończoną liczbą niewymierną z przedziału (2,3)
liczbę tę nazwano liczbą Eulera i oznaczono przez
e
czyli
e=lim
n→+∞(1+
1n)
n
funkcja
f(x)=e
x
zachowuje się mnie więcej tak samo jak np. g(x)=2
x
lim
n→+∞ e
n = +
∞
lim
n→−∞ e
n = 0
31 paź 10:33
granica e: | | 1 | |
Czyli jak mam n−>+∞ e−n , |
| = 0 ? Jaki wynik będzie z n−>+∞ e−n |
| | en | |
2 lis 08:17