jasiu: pomóżcie ! nie jestem pewien czy dobrze to zrobiłem
f(x) = y dana jest wzorem y=2x -4
podaj dziedzinę i zbiór wartości
wyznacz miejsce zerowe
podaj zbiór argumentów,dla których funkcja przyjmuje wartości nieujemne
podaj zbiór argumentów,dla których zachodzi warunek f(x))<6
6 sty 17:09
jasiu: pomocy
6 sty 19:14
jasiu: ratujcie mnie dobrzy ludzie bo jak nie to jutro dostanę lufę plis
6 sty 20:06
Eta: A jak zrobiłeś Jasiu?
1/ D= R
2 / Zb W= R
3/ miejsce zerowe to f(x)=0 czyli 2x - 4=0 czyli 2x=4
to x=2
4/ wart , nieujemne czyli f(x)≥0
dla x €< 2,∞)
5/ f(x) <6 gdy 2x - 4 < 6 czyli 2x < 10 czyli x < 5
odp; f(x) <6 gdy x €(-∞, 5)
6 sty 20:15