Burek:
1.Zapisz w postaci potęgi: (
√x*
4√x)
10/
3√x*
6√x8
2. Oblicz x jeżeli:
a) x=log
3*1/3
b) x=log
5√10-log
5√2
c) x=log
37/log
349
d)log
3x=1,5
2.Oblicz:
a=25
log254-1
b=1/2log
23+log
22
√3
c=log
1/24
3√16
3.Niech log2=a i log3=b. Wyraź za pomocą a i b następujące wyrażenie: log
√48
Proszę o pomoc
6 sty 16:03
kredka: 1.
[ (x1/2 x1/4 ) 10 / x1/3 x8/5 ]
x15/2 / x29/15
x167/30
6 sty 16:22
kredka: 2.d
log3x=1,5 <=> 33/2=x
x=3√3
6 sty 16:25
kredka: 2.a x=-1
6 sty 16:25
Eta:
1/ licznik x5 * x10/4 = x15/2
mianownik x1/3 * x3/4= x13/4
czyli = x (15/2 - 13/4) = x17/4
6 sty 16:27
Burek: A co z tymi logarytmami?
6 sty 16:38
Eta:
Jak to co? trzeba policzyć!
a) log 3(1/3)= - 1 bo 3-1= 1/3
czyli x = - 1
b)
log5(√10/√2) = log5 ( √20/2) = log5 √5 = 1/2
bo 51/2 = √5
czyli x = 1/2
c) log3{49}= log3 72 = 2log37
czyli log37
----------------- = 1/2 bo log skrócą się
2 log37 czyli x= 1/2
d) 1,5 = 3/2 czyli log3x= 3/2 to x = 33/2 = √33 = 3√3
x= 3√3
6 sty 16:50
Burek: Dzięki, jeszcze jakby ktoś rozwiązał mi te 2 ostatnie zadania byłbym wdzięczny
6 sty 16:59