pierwiastki
greg: poszę mi powiedzieć czy prawidłwe jest takie uproszczenia wyrażenia?
(√2+ √3 − √2− √3)2 = (√(√3 + 1√2)2 − √(√3 − 1√2)2)2 =
(2√2)2 = 2
27 paź 23:52
toja: Nie. Trzeba tu zastosować wzór skróconego mnożenia albo
rozpisać z def. potęgi i wymnożyć wyrażenia w nawiasach
27 paź 23:56
toja: Wzory podane Są nieczytelne
27 paź 23:58
greg: rzeczywiście nieczytelne, ale czy komuś po uproszczeniu pierwszego wyrażenia wychodzi wynik − 2
?
27 paź 23:59
think: (√2 + √3 − √2 − √3)2 = (√2 + √3)2 − 2*(√2 + √3)(√2 − √3) + (√2 −
√3)2 = ....
28 paź 00:07
lazur: ale można chyba √2+√3 zwinąc do wzoru skróconego mnożenia, dzięki temu wyłączy się je spod
pierwiastka i wówczas mieć ladny, prosty wynik ?
28 paź 00:09
28 paź 06:56