geometria analityczna
agsia: Dane są punkty A(0.4) oraz B(3,−2)
a) oblicz współrzędne punktu p przecięcia prostej AB z osią OX
b) wyznacz na dodatniej półosi OX punkt c, dla którego pole trójkąta abc jest równe 12
prosze o pomoc...
27 paź 23:03
think:

C = (x, 0)
|AB| =
√9 + 36 =
√45
P = 12
| | 1 | | 24 | |
12 = |
| |AB|h ⇒ h = |
| |
| | 2 | | √45 | |
| | 24 | |
czyli odległość C od prostej AB wynosi |
| |
| | √45 | |
prosta AB → 2x + y − 4 = 0
odległość C od prostej AB
| | |2x − 4| | | 24 | |
h = |
| = |
| |
| | √22 + 12 | | √45 | |
|2x − 4| = 8
x = 6 lub x = −2
Ale ponieważ C ma leżeć na dodatniej półosi to C ma współrzędne (6,0)
27 paź 23:14
misia:
b) h= 4 a= x , x >0
4x= 24
x= 6
C( 6,0)
27 paź 23:19