Oblicz mając dane:
Ciekawy: Powiedzcie mi jak obliczyć współrzędne punktu C mając równanie prostej na której znajduje się
y=2x−3, oraz mając podane współrzędne punktu B (2,1) znajdującego się na tej samej prostej oraz
podane mieć d =|BC|= √20
27 paź 22:51
think: czyli C ma współrzędne (x; 2x − 3) skoro leży na tej prostej
d = √(x − 2)2 + (2x − 3 − 1)2 = √20
27 paź 22:56
Ciekawy: d=
√(x−2)2 + (2x−4)2)=
√20
√20=
√(x2+4x+4)+(4x2+16x=16)
√20=
√5x2+20x+20
obliczamy deltę

Δ=b
2−4ac
Δ=20−4*5*20
Δ=0 ?
27 paź 23:11
think: raczej nie

20 = 5x
2 + 20x + 20
musisz takie coś rozwiązać...
27 paź 23:19
think: ale zrobiłeś byka...
(x − 2)2 = x2 − 4x + 4
(2x − 4)2 = 2x2 − 14x + 16
27 paź 23:21
think: sama zrobiłam byka

(2x − 4)
2 = 4x
2 − 16x + 16
27 paź 23:22
think: √20 = √x2 − 4x + 4 + 4x2 − 16x + 16
20 = 5x2 − 20x + 20
5x(x − 4) = 0 ⇒ x = ... lub x = ...
27 paź 23:24
Ciekawy: no dobrze czyli współrzedne C wyszły (0,−3) albo (4,5) − 2 odrzucamy bo
już mam taki punkt na układzie a A, B i C są to wierzchołki kwadratu więc kąt ABC w przypadku
C(0,−3) wychodzi kat rozwarty a powinien być 90 XD −
27 paź 23:39
Ciekawy: A(4,5)
B(2,1)
C− ? (0.−3)
powinno wyjść w granicach (−2,3)
27 paź 23:41
think: podaj wierzchołki i zrobi się to z wektorów....
27 paź 23:43
think:

ja bym powiedziała, że C leży na prostej prostopadłej do AB
prosta AB → y = 2x − 3
| | 1 | | 1 | |
prostopadła do AB przechodząca przez B → y = − |
| x + 2 ∍ C ⇒ C = (x, − |
| x + 2) |
| | 2 | | 2 | |
teraz wiemy, że |AB| = |BC|
|AB| =
√22 + 42 =
√20
| | 1 | |
|BC| = √(x − 2)2 + (− |
| x + 2 − 1)2 |
| | 2 | |
| | 1 | |
√(x − 2)2 + (− |
| x + 2 − 1)2 = √20 |
| | 2 | |
27 paź 23:49
Ciekawy: 
próbowałem
A(4,5) B(2,1)
wektor AB=[−2,−4]
co daje C = (0,3)
27 paź 23:50
Ciekawy: |AB|=√20
|AC| gdzie A(4,5) C(x−1/2x+7)
z czego wychodzi x2−8x=0
wychodzi z tego C1 (0,7) i C2 (8,3)
27 paź 23:53
Ciekawy: tzn. źle c (x, 1/2x+7)
27 paź 23:53
think: coś źle podniosłeś do kwadratu bo z tego ostatniego wychodzi takie pary rozwiązań : (6, −1) lub
(−2,3)
27 paź 23:58
think: także spróbuj jeszcze raz

ale miej pod ręką wzory skróconego mnożenia...
28 paź 00:00
think: i tak na przyszłość pisz treść zadania, a nie to gdzie utknąłeś, bo jak widzisz trzeba było to
rozwiązywać 2 razy ze względu na brak danych i błędne wnioski
28 paź 00:01
Ciekawy: no tak:
C(0,7) wychodzi D(−2,3)
C(8,3) wychodzi D(6,−1)
28 paź 00:02
Ciekawy: będę pamiętał na przyszłość, ale już raz napisałem całą treść i przez tydzień nie doczekałem
się odpowiedzi więc sam chciałem spróbować i tylko wyjść z miejsca w którym utknąłem
28 paź 00:04
think: no widzisz, tak źle i tak niedobrze
28 paź 00:05
Ciekawy: życie..
dzięki za pomoc i życzę dobrej nocy
28 paź 00:08
think: dzięki wzajemnie
28 paź 00:14