dzielenie wielomianow
a: Może ktoś mi podzielić te wielomiany do momentu w ktorym bede mogl policzyc parametr z reszta?
W(x)=x4+(a+b)x3+x2+(2a−b)x−15
przez Q(x)=x2+2x−3
27 paź 22:40
a: dzieki
27 paź 23:10
think: x
2 + 2x − 3
Δ = 4 + 12 = 16
√Δ = 4
W(x) = Q(x)*P(x) + R(x)
R(x) = sx + t
W(1) = R(1)
W(−3) = R(−3}
27 paź 23:17
a: Nie czaje. Chodzi mi o samo dzielenie zebym mogl sobie potem podstawic to do reszty i obliczyc
wartosc parametrow.
27 paź 23:19
think:
(x4 + (a + b)x3 + x2 + (2a − b)x − 15) : (x2 + 2x − 3) = x2 + (a + b − 2)x + (8 − 2a −
2b)
−(x4 + 2x3 − 3x2)
− − − − − − − − − − − − − − − − − − − − − − − − − − − − − − − −
= (a + b − 2)x3 + 4x2 + (2a − b)x − 15
− [(a + b − 2)x3 + (2a + 2b − 4)x2 − 3(a + b − 2)x]
− − − − − − − − − − − − − − − − − − − − − − − − − − − − − − − − − − − − − − −
= (8 − 2a − 2b)x2 + (5a + 2b − 2)x − 15
− [(8 − 2a − 2b)x2 + (16 − 4a − 4b)x − 3(8 − 2a − 2b)]
− − − − − − − − − − − − − − − − − − − − − − − − − − − − − − − − −
= (9a + 6b − 18)x + (9 − 2a − 2b)
27 paź 23:41