mnożenie i potegowanie logarytmów
Gaborek: proszę o pomoc w zadaniach:
log
1/53 * log
37*log
7625
*próbowałam zmienić podstawy i w jakiś sposób poskracać/pomnozyć, ale nie wychodzi

oraz :
100
log5−13
z góry dzięki za jakiekolwiek wskazówki
27 paź 22:13
think: | | 1 | |
taaak a zmień aby była podstawa |
| |
| | 5 | |
27 paź 22:16
think: a to drugie, to wybacz, tutaj są orły i sokoły ale intelektualne wzroku to my już tak
genialnego nie mamy, w każdym razie nie wszyscy, wiec nie jestem w stanie rozszyfrować do
jakiej potęgi jest to 100...
27 paź 22:17
misia:
1/ log
1/53= −log
53
| | log57 | | 4 | |
−log53* |
| * |
| = −4 |
| | log53 | | log57 | |
27 paź 22:23
Gaborek: to moze zle skaracam : jak mam
u {log1/57} {log1/53} * u{log1/5625} {log1/57} * log1/53
to poskracałam tak ze wychodzi mi log1/5 625 − a tak nie powinno wyjsc, co tu jest zle?
27 paź 22:24
Gaborek: aha dzięki

potęga tam jest log
25 − 1/3
27 paź 22:26
misia:
625= (15)−4
log1/5625= log1/5(15)−4= −4
27 paź 22:26
think: | | 1 | | 1 | |
ale ta potęga to log25 − |
| ale nie log2(5 − |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
27 paź 22:31
Gaborek: o kurcze pomieszłam zadania! w podstawie powinno być 8 a nie 10

ale tak czy tak mi nie wychodzi
27 paź 22:37
spam: Mi też nie.
27 paź 22:39
think: taaak ? a gdzie tu w zadaniu miałaś podstawę 8

bo ja chyba niedowidzę ...
27 paź 22:39
Gaborek: rozłożyłam 8 na 2
3 ale dalej chyba cos zepsułam
27 paź 22:41
Gaborek: dobra jestem za bardzo pokręcona i niee umiem napisac po ludzku tych logarytmów i potęg. wogóle
pomieszałm wszystko. przepraszam za zamieszanie.
27 paź 22:43
think: no ale jedno zadanie poszło
27 paź 23:02