matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyznacz liczbę a
Ryż:
Niech a oznacza odwrotność liczby 1+
3
√
2
Wyznacz liczbę a i usuń niewymierność z jej mianownika.
27 paź 21:46
Bogdan:
1
=
3
√
a
+
3
√
b
1
3
√
a
2
−
3
√
ab
+
3
√
b
2
=
*
=
3
√
a
+
3
√
b
3
√
a
2
−
3
√
ab
+
3
√
b
2
3
√
a
2
−
3
√
ab
+
3
√
b
2
=
a + b
27 paź 22:28