Pomocy!
Anetaa: | 20+x | | 9x2+x+2 | | 5−3x | | 10−4x | |
| − |
| = |
| − |
| |
| 2x−2 | | 6x2−6 | | x+1 | | 3x+3 | |
Obliczam dziedzinę:
2x−2≠0 x+1≠0 3x+3≠0
2x≠2 |:2 x≠ −1 3x≠−3 |:3
x≠1 x≠−1
6x
2−6≠0
Δ=0
2+4*6*6
Δ=144
√Δ=12
x
1 = 1 x
2 = −1
D = R− {−1;1}
Teraz wyłączam współczynnik przed nawias:
| 20+x | | 9x2+x+2 | | 5−3x | | 10−4x | |
| − |
| = |
| − |
| |
| 2(x−1) | | (x−1)(x+1) | | x+1 | | 3(x+1 | |
A więc wspólny mianownik to
6(x−1)(x+1)
Czyli moje działanie wygląda teraz tak:
| [6(20+x)(x+1)] − [6(9x2+x+2)]−[6(5−3x)(x−1)]=[2(10−4x)(x−1)] | |
| |
| 6(x−1)(x+1) | |
czy to jest dobrze?
Bardzo proszę o pomoc robię to już zadanie od 19 i za każdym razem inny wynik
PROSZE!
27 paź 21:32
think: zacznijmy po składnikach
| 20 + x | |
| tutaj aby mianownik wynosił 6(x − 1)(x + 1) musisz pomnożyć licznik i |
| 2(x − 1) | |
| | 3(x + 1) | |
mianownik przez |
| |
| | 3(x + 1) | |
resztę składników już dobrze sprowadziłaś do wspólnego mianownika.
27 paź 21:35
Anetaa: czyi jak? Mozesz mi to napisać, bo kompletnie nie wiem o co chodzi. Bardzo proszę
27 paź 21:38
Anetaa: a tam gdzie jest [6(20+x)(x+1)] nie powino być [3(20+x)(x+1)] bo przecież 6 skróci sie z 2 ..
27 paź 21:42
think: U{(20 + x)*3*(x + 1) − 6(9x2 + x + 2) − 6(x − 1)(5 − 3x) + 2(x − 1)(10 − 4x)}{6(x − 1)(x
+ 1)} = 0 ⇔
(20 + x)*3*(x + 1) − 6(9x2 + x + 2) − 6(x − 1)(5 − 3x) + 2(x − 1)(10 − 4x) = 0
jak się nie pomylisz to teraz powinno już Ci wyjść dobrze.
27 paź 21:42
think: no właśnie o to mi chodziło, że tam ma być 3 nie 6
27 paź 21:43
Anetaa: No ale ja juz pół zeszytsu zapisałam i nic mi nie wychodzi ... za każdym razem inny wynik!
to teraz to wymnoże:
3(20x+20+x2+x)−54x2−6x−12−[6(5x−5−3x2+3x)]+2(10x−10−4x2+4) =0
60x+60+3x2+3−54x2−6x−12−30x+30+18x2−18x+20x−20−8x2+8 =0
Dobrze?
27 paź 21:49
Anetaa: zadanie nie ważne.. juz mam rozwiązanie. Ale dziękuje za pomoc
27 paź 22:26