z góry dziękuję za pomoc
Ania: Rozwiaz rownanie:
x3+1/x{3}=6(x+1/x)
rozwiaz nierownosc:
|1/x+2|≤|2/x−1|
w nierówności jest znak jest mniejsze od zamiast jest mniejsze lub rowne.
27 paź 21:15
think: zapisz to porządnie... po prawej masz link <Kliknij po więcej przykładów> dowiesz się wtedy jak
zapisać ułamki i co tam potrzeba... a jak to zapiszesz już ładnie to i pewnie znajdzie się
osoba, która pomoże Ci w Twoim zadaniu.
27 paź 21:28
think: bleh po lewej

nie po prawej...
27 paź 21:28
Ania: Rozwiaz rownanie:
x3+1x{3=6(x+1x)
rozwiąż nierówność:
|1x+2|≤|2x−1|
27 paź 21:32
think: i co tam jest w tym mianowniku?
x3
27 paź 21:45
Ania: tak
27 paź 21:45
think: no to już...
dziedzina: x ≠ 0
| x6 + 1 | | x2 + 1 | |
| = 6* |
| / *x3 |
| x3 | | x | |
x
6 + 1 = 6(x
2 + 1)x
2
podstawienie t = x
2 ⇒ t ≥ 0
t
3 + 1 = 6t
2 + 6t
(t + 1)(t
2 − t + 1) − 6t(t + 1) = 0
(t + 1)(t
2 − 7t + 1) = 0 ⇔ t = −1 odpada bo t ≥ 0
lub
t
2 − 7t + 1 = 0
tutaj liczysz Δ i pierwiastki i pamiętaj że odpowiedzią mogą być tylko t nieujemne...
27 paź 21:52
think:

| | 1 | | 2 | |
teraz to drugie...| |
| | ≤| |
| | |
| | x + 2 | | x − 1 | |
dziedzina: x + 2 ≠ 0 i x − 1 ≠ 0 ⇒ x ∊ ℛ \{−2,1}
ponieważ wyrażenie w mianowniku jest dodatnie to możemy pomnożyć na krzyż
|x − 1| ≤ 2|x + 2|
f(x) = 2|x + 2| − |x − 1|
i f(x) ≥ 0
f(−3) = 2 − 4 = −2
f(−2) = −3
f(1) = 6
f(2) = 8 − 1 = 7
także ta nierówność jest prawdziwa dla x∊(−
∞,−5> ∪<−1,1) ∪ (1,
∞)
27 paź 22:00
pancer: x−2y>0
27 paź 22:04
Ania: dziękuję
27 paź 22:09
think: proszę
27 paź 22:13