g.a
mee: wyznacz równanie okręgu opisanego na trójkącie ABC, jeśli A(−1,−2), B(1,−6), C(5,−2).
27 paź 21:13
think: mee a kiedy można opisać okrąg na trójkącie?
27 paź 21:16
mee: Jeżeli... ee wszystkie wierzchołki trójkąta leza na okregu i symetralne przecinają się w 1
punkcie...?
27 paź 21:22
think: no to dalej czym jest symetralna?
27 paź 21:24
mee: prostą prostopadłą, czyli mam obliczyć równanie boków, potem prostopadłą funkcję wyznaczyć ? i
co dalej?
27 paź 21:29
think: prostopadłą przechodzącą przez środek boku

i zrobisz tak z dwoma bokami
otrzymasz dwie proste które się przecinają w punkcie, który o dziwo będzie środkiem okręgu
opisanego na tym trójkącie
27 paź 21:31
mee: punkt ten odczytuje po prostu z rysunku? wpołrzędne podstawiam do gotowego wzoru, a promień?
też z rysunku?
27 paź 21:34
think: nieee liczysz to normalnie
wyznacz prostą przechodzącą przez wierzchołki A i B
środek odcinka AB
i prostą prostopadłą do prostej AB przechodzącą przez ten środek odcinka
to samo dla boku BC
jak masz proste prostopadłe to rozwiązujesz układ równań.
27 paź 21:37
think: natomiast promień
lub
co Ci wygodniej będzie policzyć...
27 paź 21:39
mee: prosta prostopadła do ab: y+−2x+4, a do bc: y=x+3 i co teraz?
27 paź 21:44
misia:
Inny sposób:
o: x2 +y2 −2ax −2by +c=0 S( a,b) r2= a2+b2 −c
dla A(−1, −2) podstawjając za x= −1 y= −2
otrzymasz: 2a +4b +c+5=0
dla B( 1, −6) : −2a +12b +c+37=0
dla; C( 5, −2) : −10a +4b +c+29=0
rozwiąż układ tych trzech równań:
wyznacz a, b, i c
odp: a= 2 b= −3 r2= 10
o: ( x−2)2 + (y+3)2= 10
27 paź 21:54
think: układ równań
y = −2x + 4
y = x + 3
to co Ci wyjdzie (para (x,y)) to będzie środek okręgu
27 paź 22:02
think: mee wciskasz kit, to nie jest prosta prostopadła do AB....
27 paź 22:04
think: zresztą tak samo ta druga...
27 paź 22:07
mee: ehh nie mam już siły... z tego co podała misia wychodzi co innego, bo środek (2,−3), a think
(31/3;3).. nie wiem co z tym dalej..
27 paź 22:12
think: no mi też wyszło jak misi, to TY oszukałaś w równaniu symetralnych
27 paź 22:12
mee: poddaje sie. dzieki za pomoc i przepraszam za zamieszanie..
27 paź 22:46
think: prosta AB
y = −2x − 4
Środek odcinka AB → (0, −4)
| | 1 | |
prostopadła do AB → y = |
| x + b ∍ (0, −4) |
| | 2 | |
−4 = b
| | 1 | |
równanie symetralnej AB → y = |
| x − 4 |
| | 2 | |
prosta BC
y = x − 7
Środek odcinka BC → (3, −4)
prostopadła do BC → y = −x + b ∍ (3, −4)
−4 = −3 + b ⇒ b = −1
równanie symetralnej BC → y = −x − 1
punkt przecięcia symetralnych
y = −x − 1
y = −2 − 1 = − 3
Środek okręgu to (2, −3)
promień to długość odcinka |SA| np
|SA| =
√(−1 − 2) + (−2 + 3) = ...
27 paź 22:53
think: ajjj
|SA| =
√(−1 − 2)2 + (−2 + 3)2 = ...
kwadraty zjadłam
27 paź 22:54