FIZYKA
PILNE ! PROSZE :( : Kula lecąca z prędkością 300m/s uderza w ziemny nasyp i zgłębia się w nim na głębokość 25cm.
Ile wynosiło średnie przyśpieszenie kuli wewnątrz nasypu? Oblicz czas zagłębiania się kuli w
nasyp.
pomocy !
27 paź 21:08
Kejti: pomagam.
27 paź 21:14
Kejti:
Dane:
s=25cm=0,25m
v
p=300m/s
v
k=0
a=?
t=?
| | vp+vk | |
s= |
| *t <− z tego wyliczysz czas |
| | 2 | |
| | vk−vp | |
a= |
| <− z tego przyspieszenie.. |
| | Δt | |
wzory wzięłam stąd:
http://fiznet.terramail.pl/wzory.htm
więc jakby były jakieś błędy to mówcie
27 paź 21:37
PILNE ! PROSZE :( : czas mi wychodzi 0,0016 s
27 paź 22:32
Kejti: źle zaokrągliłeś/aś 0,0017s.
27 paź 22:37
PILNE ! PROSZE :( : no to więc przyśpieszenie to 17647,58 ?
27 paź 22:49
Kejti: hmm.. dziwne.. trochę duże, ale tak swoją drogą to powinno Ci na minusie wyjść..
27 paź 22:51
Kejti: znikam już. dobranoc.
27 paź 22:52