martyn: dane są wektory a=[2,3], b=[2,-4],c=[-2;5] oblicz wektor a+ wektor b wektor 2a +c
proszę o pomoc
6 sty 15:29
Eta:
dodajesz współrzędne
a+b= [ 2+2, 3+(- 4)] = [4, -1]
w a mnożysz współrz. przez 2 i dodajesz współrz. z c
czyli
2a +c = [ 2*2 +(-2), 2*3 + 5] = [ 4 - 2, 6 +5] = [ 2, 11]
6 sty 15:33
6 sty 15:45
Eta:
Nie

...... tylko 160 cm wzrostu

6 sty 15:59
alina: oblicz wspolrzedne punktu A/A wiedzac ze wektor AB=-3,5 oraz B=1,0
15 sty 22:39
alina:
15 sty 22:42
sowa:
→
AB =[ - 3,5] B( 1,0) A( xA, yA)
→
AB =[ xB - xA, yB- yA]
to 1 - xA = - 3 0 - yA = 5
xA = 4 yA = - 5
A( 4, - 5)
15 sty 22:48