proszę o pomoc
Ewa: Oblicz pole powierzchni całkowitej sześcianu o przekątnej długości 10 cm .
27 paź 20:53
Kejti: przekątna sześcianu = a√3 a − długość boku:
a√3=10
a=...
P=6a2
27 paź 20:56
Ewa: mi wyszło 300 dobrze
27 paź 20:56
Kejti: nie.
27 paź 20:59
Ewa: wyszło mi 200 √3 cm2
27 paź 21:03
Kejti: przecież podnosisz do kwadratu, więc pierwiastek znika
27 paź 21:05
Ewa: P= 6a
2
d=a
√3
d=10cm
10=a
√3/
√3
27 paź 21:15
27 paź 21:16
Ewa: a= 10 przez pierwiastek z3 * pierwiastek z 3 przez pierwiastek z 3 = 10pierwiastki3 przez 3
27 paź 21:16
Ewa: no i dalej
27 paź 21:18
Ewa: to samo 200

?
27 paź 21:28
Kejti: tak.
27 paź 21:28