Wyrażenia
Buuuu: 1.Sprowadź wyrażenie |x−1|+|x|−|−x+1| do najprostrzej postaci, gdy x należy do (0,1)
2 Samochód przejechał 180 km, jadąc ze stałą prędkością. Gdyby jechał o 30 km/h większą, to
czas przejazdu skróciłby się o godzinę. Z jaką prędkością jechał samochód?
27 paź 20:52
Olex: 1. Ix−1I+IxI−I−x+1I dla x∊(0,1)
Ix−1I+IxI−I−x+1I = 1−x+x−(−x+1)=1+x−1=x
27 paź 21:03
Buuuu: Dzięki Olex
27 paź 21:06
Buuuu: A dlaczego tak?
27 paź 21:09
Olex: sprawdzasz czy dla x z tego przedzialu to co jest w poszczegolnych wartosciach bezwzglednych
jest dodatnie czy ujemne jesli dodatnie przepisujesz bez zmiany jesli ujemne zmieniasz znaki
na odwrotne
27 paź 21:16
Buuuu: aha teraz rozumiem

dzięki wielkie
27 paź 21:23
Olex: 2. Moze da sie prosciej ale ja zrobilam tak:
| | km | |
s=180km V1=? t1=? V2=V1+30 |
| t2=t1−1h |
| | h | |
Więc układ równań
| 180 | | 180 | |
| +30= |
| I*t1(t1−1) |
| t1 | | t1−1 | |
180t
1−180+30t
12−30t
1=180t
1
30t
12−30t
1−180=0
t
12−t
1−6=0 t∊R
+
Δ=1+24=25
√Δ=5
| | 1−5 | | 1+5 | |
t1= |
| =−2∉R+ lub t1= |
| =3∊R+ |
| | 2 | | 2 | |
27 paź 21:29