geometria analityczna
mee: punkty: A(−2,−3), B(6,−1), C(5,3) są kolejnymi wierzchołkami równolegloboku ABCD. Oblicz
współrzedne D, wykaż że równoległobok jest prostokątem.
Rozrysowała, wiem jak obliczyć, z tym, że gdzieś robię błąd... pomożecie?
27 paź 20:39
think:

zacznijmy od końca,
wykaż że jest prostokątem, można na dwa sposoby,
1 z tw. Pitagorasa
|AC|
2 = |AB|
2 + |BC|
2
2 z iloczynu skalarnego
AB
→oBC
→ = 0
Później D wyznaczasz z wektorów
CB = [1, −4]
DA = [−2 − x, −3 − y]
CB = DA
1 = −2 − x ⇒ x = ...
−4 = −3 − y ⇒ y = ...
27 paź 20:47
think: na rysunku źle zaznaczyłam B

ale tak poza tym wszystko jest ok
27 paź 20:51
mee: dzięki, już obliczyłam

to było takie proste...
27 paź 20:54
think: mee wszystko jest proste jak już się wpadnie na pomysł jak to zrobić
27 paź 21:00