trapez
lipa: w trapezie równoramiennym wysokość ma 16 cm, przekątne są do siebie prostopadłe, a ich punkt
wspólny dzieli każdą z nich na odcinki, których stosunek wynosi 3:5. oblicz obwód trapezu
27 paź 20:31
Olex:

| | IFSI | | √2 | | 5x | | 5√2 | |
cosα= |
| = |
| ISFI= |
| = |
| |
| | IBSI | | 2 | | √2 | | 2 | |
| | IESI | | √2 | | 3x | | 3√2 | |
cosα= |
| = |
| ISEI= |
| = |
| |
| | IDSI | | 2 | | √2 | | 2 | |
IESI+IFSI=16
| | IFBI | | √2 | | √2 | |
sinα= |
| = |
| IFBI=5√2* |
| =10 IABI=2IFBI=20 |
| | ISBI | | 2 | | 2 | |
| | IDEI | | √2 | | √2 | |
sinα= |
| = |
| IDEI=6√2* |
| =6 ICDI=2IDEI=12 |
| | ISDI | | 2 | | 2 | |
Z Pitagorasa w trojkacie SBC
ICBI=
√(6√2)2+(10√2)2=
√272=4
√17
O=20+12+2*4
√17=32+8
√17=8(4+
√17)
Nie jestem pewna czy nie ma błędów rachunkowych bo ciężko się tu liczy
27 paź 22:19
Bogdan:

a = 20, b = 12, c =
√162 + 22 =
√272 = 4
√17
L = 20 + 12 + 2*4
√17
27 paź 23:09