m
Ola : w rownolegloboku ABCD boki maja dlugosc AB=2P{5}cm, BC= 5 cm. Krotsza wysokosc DE ma 4 cm.
a) oblicz dluzsza wysokosc DF tego rownolegloboku
b) wyznacz pole i obwod czworokata BFDE
27 paź 20:09
Zielona Gałązka: Zrób rysunek według wielkości podanych boków. Zaznacz w równoległoboku krótszą wysokość.
Oblicz pole równoległoboku podstawiając dłuższą podstawę i krótszą wysokość.
Masz już pole.
Ono będzie takie samo, jak gdy pomnożysz krótszy bok równoległoboku przez dłuższą wysokość.
Ale wynik pola już masz.
Więc wtedy otrzymasz równanie: krótszy bok x h = Pole.
Jedna niewiadoma, bez trudu ją wyliczysz.
28 paź 12:53