mechanika - kinematyka
politechnik: Wzdłuż wału o średnicy d=10 cm porusza się punkt materialny P ze stałą prędkością względem wału
Vw= 1m/s.Oblicz prędkość bezwzględną tego punktu jeżeli wał wykonuje n=30 obr/min.
Określ tor względny,unoszenia i bezwzględny rozważanego ruchu względnego.
Witam jest to zadanie ktore ciezko mi ruszyc, jak rozwiazac ruch bezwzgledny? niech mi ktos
pomoze je ruszyc nie prosze o gotowe rozwiazanie
27 paź 19:56
dero2005:

spróbuj tak
| | π*0,1*30 | |
V = πdn = |
| =0,157 m/s
|
| | 60 | |
V
w =
√(Vp)2 +(V)2
V
p = 1 m/s V = 0,157 m/s
27 paź 23:10