trygonometria jest be-pomóżcie!
rena: wykaż, że
cos(π/5)cos(2π/5)=1/4
27 paź 19:56
Godzio:
pomnóż licznik i mianownik przez 4sin(π/5) skorzystaj ze wzoru sin2α = 2sinαcosα i na końcu ze
wzorów redukcyjnych
27 paź 19:59
Grześ: Zapewne trzeba użyć wzoru na podwójny kąt:
cos2α=cosα2−sinα2
27 paź 20:00
Grześ: to jest ułamek
27 paź 20:00
Godzio:
nie, ale można zrobić z tego ułamek a tu nawet trzeba
27 paź 20:01
rena: może niewyraźnie napisałam, ale to jest cos (pi piątych) razy cos (dwa pi przez pięć)
Godzio sory niestety nie czaję twojej podpowiedzi, może jeszcze słówko?
27 paź 20:35
Godzio:
| | | | π | | 2π | | π | | cos |
| * cos |
| * 4sin |
| | | | 5 | | 5 | | 5 | |
| |
= |
| = |
| | | |
| | | | π | | π | | 2π | | 2*sin |
| cos |
| * 2cos |
| | | | 5 | | 5 | | 5 | |
| |
= |
| = |
| | | |
27 paź 20:40
27 paź 20:42