logarytmy ;||
Martaaa: Znowu logarytmy

Nie rozumiem tego kompletnie

1. Wiadomo, że log 10[na dole] 2[na górze]=0,3; log10[na dole] 3[na gorze]= 0,5; log 10[na
dole] 5 [na gorze]=0,7
log 10[na dole] x [na gorze]=log x. Oblicz:
*log pierwisatek z 15
*log pierwiastek z 18 3 stopnia
*log 15 do potęgi 20
2. logx=log3−2log 2+ jedna druga log 5
Oblicz x jeżeli:
*log 2[na dole] x [na górze]= 3
*log 3[na dole] x [na gorze]= −1
*log 8[na dole] x [na gorze]= −3
*log x[na dole] pierw. z 2[na gorze]=1
*log x [na dole] pierwsiatek z 2 stopnia 3= jedna szosta
*log x[na dole] 8 [na gorze]= 3
*log x[na dole] 4[na gorze]=−jedna druga
Z góry dzięki za pomoc
27 paź 19:52
27 paź 19:54
Grześ: popieram, oraz ustawiam się do kolejki
27 paź 19:55
think: pomijając sam fakt, że zapis jest zniechęcający...
log
102 = {taka konwencja, że podstawy a = 10 się nie pisze} log2 = 0,3
log3 = 0,5
log5 = 0,7
masz obliczyć:
log
√15 =
| | 1 | | 1 | |
log3√18 = log3√2*3*3 = log(2*3*3)1/3 = |
| (log2 + log3 + log3) = |
| (0,3 + |
| | 3 | | 3 | |
log15
20 =
w każdym z tych zadań musisz to rozpisać aby otrzymać te log których wartości znasz...
poglądowo jeden przykład.
27 paź 19:59
Martaaa: nie wiem tego log 1520
27 paź 20:20
think: logab = bloga
teraz Ci coś świta?
27 paź 20:23
think: logarytmy nie gryzą, tylko trzeba nauczyć się jakie własności ma ta funkcja.
27 paź 20:24
Martaaa: ejjj, no nie krzycz na mnie, bo się zamknę w sobie

no teraz już wiem
27 paź 20:26
think: teraz? a co na lekcji nie było, albo w podręczniku w tym miejscu tuszu zabrakło czy jak

nie
krzyczę tylko zrzędzę, bo się okaleczacie z wiedzy na własne życzenie.
27 paź 20:28
Martaaa: jestem w LO, tego tematu w podręczniku nie mamy, gościna nam dawała z własnych książek, a ja z
matmy jestem cienka

a własności mam w zeszycie, tylko nie pomyślałam żeby zerknąć na poprzednią stronę
27 paź 20:31
Martaaa: ale tak czy siak nie potrafie zrobic tego 2 zadania
27 paź 20:32
think: jeszcze nie

wystarczy definicja logarytmu
log
ab = c ⇔ a
c = b
27 paź 20:35
think: poglądowo jeden przykład:
x
1/6 = 2
1/3 /
6
x = 2
2
x = 4
27 paź 20:38
Martaaa: tam jest podzielone przez 6 [na koncu rownania, 2 linijka]?
27 paź 20:45
imię lub nick: równanie obustronnie do 6 potęgi podniesione zostało
27 paź 20:47
Martaaa: log 2x=3
x3=2 |:3
x=2/3
27 paź 20:52
think: źle podstawiłaś do definicji....
27 paź 20:54
imię lub nick: nie, spójrz jeszcze raz na definicję logarytmu
logab = c ⇔ ac = b
27 paź 20:55
think: popatrz uważnie na literki...
27 paź 20:55
Martaaa: log 2x=3
23=x
x=8
log3x=−1
3−1=x
27 paź 20:59
imię lub nick: dobrze
27 paź 21:01
think: 3
−1 = ....a ile to jest tak bardziej swojsko i liczbowo?
no widzę, że już złapałaś rozpęd
27 paź 21:01
Martaaa: ok, dzięki
27 paź 21:05