równania ....
Anetaa: Help me!
Muszę rozwiązać równianie:
| 20+x | | 9x2+x+2 | | 5−3x | | 10−4x | |
| − |
| = |
| − |
| |
| 2x−2 | | 6x2−6 | | x+1 | | 3x+3 | |
Obliczyłam już dziedzinę funkcji:
2x−2≠0 x+1≠0 3x+3≠0 6x
2−6≠ 0
2x≠2 |:2 x≠ −1 3x≠−3 |:3 Δ=0−4*6*6
x≠1 x≠−1 Δ = 144
√Δ = 12
x
1 = 1
x
2 = −1
D=R−{−1;1}
| 20+x | | 9x2+x+2 | | 5−3x | | 10−4x | |
| − |
| = |
| − |
| |
| 2x−2 | | (x−1)(x+1) | | x+1 | | 3x+3 | |
I co dalej jaki będzie mianownik? Prosze o pomoc
27 paź 19:51
think: mianownik 6(x − 1)(x+1)
27 paź 19:52
Anetaa: a dlaczego 6?
27 paź 19:59
Anetaa: czyli mianownik bedze:
(2x−2)(x−1)(x+1)(3x+3) I gdzie tą 6 mam wstawic?
27 paź 20:00
toja: w mianowniku I −go i ostatniego ułamka wyłącz przed nawias wspólny czynnik:
2x−2=2x−2*1=2(x−1)
i pokombinuj dalej
27 paź 20:04
Anetaa: czyli teraz mój mianownik wygląda tak:
6(x−1)(x+1) dobrze?
przed nawias wziełam
2x−2 −> 2(x−1)
3x+3 −> 3(x+1)
Dobrze to o to chodzi?
27 paź 20:19