równanie wykładnicze
arielka: 4√x−2 + 4 * 2√x−2 = 12
pomóżcie!
27 paź 19:48
Godzio:
2√2 − x = t , t > 0
4{√2 − x = 22√2 − x = t2
t2 + 4t − 12 = 0
t = ... v t = ...
x = ... v x = ...
27 paź 19:49
arielka: robiłam tak i nie zgadza się z odpowiedzią! tutaj wychodzi x=6 a w odp mamy x=3!
co robić?
27 paź 20:02
Godzio: x = 6 = 1 * 2 * 3 = 3!
| | 5 | |
ciekawą odpowiedź dali to tak jakby w odpowiedzi zamiast 1 dali |
| |
| | 5 | |
27 paź 20:03
arielka: 3 a nie 3!
ja tam specjalnie ten wykrzyknik napisałam bo mnie martwi to zadanie
27 paź 20:05
Godzio:
t = −6 i t = 2 −−− −6 odpada
t = 2
2
√2 − x = 2
√2 − x = 1
2 − x = 1
x = 3
Oczywiście na początku musisz dziedzinę napisać
27 paź 20:07
arielka: a to ja źle podstawiałam na samym końcu i dlatego mi nie wychodziło, a −6 oczywiście że
odrzuciłam i dziedzinę napisałam... dziękuję
27 paź 20:12