geometia analityczna
aga: Prosze... niedlugo mam próobną maturę... Wyznacz równanie symetralnej odcinka o koncach
A(−1,6), B(4,−4)
27 paź 19:47
R.W.16l: 1. Liczysz długość odcinka
2. Liczysz punkt środka tego odcinka S (był nawet jakiś wzór ale nie pamietam)
3. Tworzysz wzór funkcji tego odcinka (czyli funkcja przechodząca przez pkt−y A i B)
3. Symetralna to prosta, więc wyznaczasz wzór funkcji prostopadłej do wzoru funkcji tego
odcinka i przechodzącą przez punkt S
27 paź 20:14
dero2005:

A(−1,6) B(4,−4)
|AB|=
√(xB−xA)2 +(yB−yA)2 |AB| =5
√5
Srodek odcinka
| | xA+xB | | yA+yB | |
xs = |
| ys = |
|
|
| | 2 | | 2 | |
S (1,5; 1)
wyznaczyć równanie prostej przechodzącej przez punkty A i B
(x
B −x
A)(y−y
A) = (y
B−y
A)(x−x
A)
y=−2x+4
a = −2 b = 4
Warunek prostopadlości a
2 = −
1a1
a
2 = −
1−2 =
12
równanie prostej przechodzącej przez punkt S i prostopadłej
S(1,5;1) x
s = 1,5 y
s = 1
1,5 =
12 * 1 + b
b = 1
równanie y =
12x + 1
27 paź 21:49
misia:
dero podał błędne równanie:
odp: y= 12 x +14
27 paź 22:10
dero2005:
masz rację misia pomyłka x z y
27 paź 22:47
spam: Jak można pomylić x z y? Przecież to 2 różne litery.
27 paź 22:51