1.Rzucamy trzy razy monetą, jakie jest prawdopodobieństwo wyrzucenia dokładnie dwóch resztek.
2. Rzucamy raz trzema kostkami do gry. jakie jest prawdopodobieństwo, że co najmniej raz
wypadnie szóstka lub na wszytskich kostkach wypadnie ta sama liczba oczek.
3.W urnie jest 6 kul zółtych, 4 czerwone i 5 białych. kule każdego koloru sa ponumerowane(zółte
1−6,czerwone 1−4 białe 1−5) losujemy jedną kulę, oblicz prawdopodobieństywo tego że będzie to:
a) kula biała o numer5ze nieparzystym
b) kula zółta lub czerwona o numerze parzystym.
4.Rzucamy trzy razy monetą, wypisz wyniki sprzyjające ponizszym zdarzenią. wypisz pary zdarzeń
przeciwnych:
A: na drugim miejscu wypadnie orzeł
B:na drugim miejscu wypadnie reszka
C−na trzecim miejscu będzie reszka.
5. Czy łatwiej otrzymać co najmniej dwie reszki w trzech rzutach monetą czy sumę oczek mniejszą
od 8 w dwóch rzutach kostką do gry.
6. W urnie jest 10 kul w tym 4 białe. losujemy jedną kulę jakie jesy prawdopodobieństwoże nie
wylosujemy kuli białej.
To jest część zadań bo 6 innych zrobiłam a tego kompletnie nie rozumiem. mółgby mi ktoś to
rozpisac.?;> to już jak da na sprawdzianie inne liczby to rozpisze a teraz nie wiem o co
hcoidz nawet. błągam o pomoc
| 4 | ||
P= | =... | |
| 8 |
| 41 | ||
P= | ||
| 216 |
| 3 | ||
Aj, w pierwszym zadaniu było dokładnie dwóch reszek czyli P= | ||
| 8 |
| 5 | ||
bedzie | .? | |
| 15 |
| 3 | ||
wiemy że P(Aprim)= | P(A∩B)=14 P(a∪b)=34. | |
| 5 |