nie wiem jak to rozwiązać pomóżcie
aga: co ma większe pole powierzchni : kula o promieniu 3 cm. czy sześcian którego objętość jest
równa 64 cm3 ? Oblicz stosunek pola powierzchni kuli do pola powierzchni sześcianu. Wynik
podaj z dokładnością do 0,1 .
27 paź 19:36
Grześ: Pomagam.
27 paź 19:39
Grześ:
Pole powierzchni kuli: 4πr2=4π(32)=...
Objętość sześcianu: a3=64 ⇒ a=....
Pole powierzchni sześcianu: 6a2=....
27 paź 19:40
aga: nie rozumiem
27 paź 19:43
Grześ: Masz podane wszystkie wzoru, z podpowiedziami r−promień kuli, a− bok sześcianu
27 paź 19:44