help me ! ;**
kinia: Promień Ziemi jest równy 6370 km. Morza i oceany zajmują powierzchnię równą 361 mln km
2.
Oblicz jaki procent powierzchni Ziemi zajmują lądy!
27 paź 19:31
Grześ: pomagam
27 paź 19:34
Grześ: Powierzchnia całkowita Ziemi:
P=4πr
2=4π(6370km)
2=......
Procentem ilości lądów będzie:
| P−361 mln km2 | |
| *100%=.... |
| P | |
Spróbuj sam policzyć, bo tu kalkulator tylko może to wykonać
27 paź 19:36
kinia: czyli to ma być że:
P= 4π40576900

i co później
27 paź 19:41
Grześ: Podstawiasz do wzoru przezemnie podanego, jeszcze π przybliż sobie do 3,14
27 paź 19:43