madzia: rozwiąż równiania i nierówności
A) 24x-x2=0
B) 4x2-5x+1<0
C) 3x2-6x≥0
D) 9x2-4≤0
E) -2x2+5x-1≥0
6 sty 14:53
Sylwia: A) x(24-x)=0
x1=0 lub 24-x=0 => x2=24
B) 4x2-5x+1<0
4x2-5x+1=0
Δ=25-4*4=9
√Δ=3
x1=(5-3)/8=1/4
x2=(5+3)/8=1
x>1/4 i x<1
x∈(1/2;1)
C) 3x2-6x≥0
3x2-6x=0
x(3x-6)=0
x1=0 lub 3x-6=0 => 3x=6 =>x2=2
x≤0 lub x≥2
x∈(-∞;0> U <2;∞)
D) 9x2-4≤0
9x2-4=0
9x2=4
x2=4/9
x1=2/3 lub x2=-2/3
x∈<-2/3;2/3>
E) -2x2+5x-1≥0
-2x2+5x-1=0
Δ=25-4*(-2)*(-1)=25-8=17
√Δ=√17
x1=(5+√17)/4
x2=(5-√17)/4
x∈(x2;x1)
Mam nadzieję że nie zrobiłam jakiegoś głupiego błędu. Jakby co to piszcie
6 sty 15:35