POMOCY
xxx: Długości boków trójkąta prostokątnego ABC mają się jak 5:12:13. Przyprostokątna AC jest równa
2,5 cm. Oblicz wysokość poprowadzoną z wierzchołka kąta prostego tego trójkąta.
27 paź 18:59
think: no to jest jeden problem, bo przyprostokątnych są dwie...a przecież dowolnie mogę sobie
oznakować ten trójkąt...
wtedy
1
o mamy, że 5x = 2,5 ⇒ x = 0,5
12x = 12*0,5 = 6
13x = 13*0,5 = 6,5
| | 1 | | 1 | |
P = |
| *5x*12x = |
| *2,5*6 |
| | 2 | | 2 | |
h = ...
| | 2,5 | |
2o 12x = 2,5 ⇒ x = |
| |
| | 12 | |
analogicznie jak 1
o
27 paź 19:08
Kejti: już to praktycznie zrobiłam.. to zadanie jest przynajmniej trzy razy wrzucone..
27 paź 19:10