mapa
Ola : Skala ! pomocy ! Prostokatna dzialka na planie sporzadzona w skali 1:1000, ma wymiary 15 i 20
cm. Ile hektarow ma ta dzialka w rzeczywistosci?
27 paź 18:51
think: Ola skala a : b mówi tyle, że wymiar rzeczywisty masz pomnożyć przez a i podzielić przez b. To
jak masz w drugą stronę i masz podany wymiar na mapie, to musisz pomnożyć przez b i podzielić
przez a
a = 1
b = 1000
| | 15*1000 | |
działka ma kształt prostokąta o bokach x = |
| i y = .... |
| | 1 | |
Pole = x*y
a 1ha = 10 000m
2
27 paź 19:00
Ola : ok zrobilam dziekuje
a to zadanie :
puszcza zajmuje na mapie w sklai 1; 2 000 000 powierzchnie rowna 3,1 cm2 . ile wynosi
rzeczywista powierzchnia puszczy w km2?
27 paź 19:13
Ola : puszcza zajmuje na mapie w sklai 1; 2 000 000 powierzchnie rowna 3,1 cm2 . ile wynosi
rzeczywista powierzchnia puszczy w km2?
27 paź 19:21
Grześ: pomagam..
27 paź 19:21
Grześ: Masz skalę 1: 2000 000
Czyli 1cm na mapie − to 2 000 000 cm=20 000 m = 20 km
Czyli 1cm − 20 km
1cm
2 − 400 km
2
3,1cm
2 − x
| | 3,1cm2*400km2 | |
x= |
| =1240km 2  |
| | 1cm2 | |
27 paź 19:24
Ola : dziekuje bardzo

mam jeszcze 2 zad ; p
27 paź 19:27
Ola : jezioro ma powierzchnie 5600 ha. oblicz jaka powierzchnie zajmuje jezioro na mapie wykonanej w
skali 1 : 400 000?
27 paź 19:29
Grześ: pomagam
27 paź 19:30
Grześ: A w jakich jednostkach powierzchnia ma być
27 paź 19:30
Grześ: dobra, czyli dowolna:
Mamy skalę 1: 400 000
Czyli tak jak wcześniej:
1cm − 400 000cm=4000m=4km
1cm
2−16km
2
5600ha=56km
2
Czyli mamy proporcje:
1cm
2 − 16km
2
x − 56km
2
| | 56km2*1cm2 | |
x= |
| =3,5cm 2  |
| | 16km2 | |
27 paź 19:33
Ola : super ! dziekuje !
27 paź 19:41
Ola : to tyle jednak ; p jestem bardzo wdzieczna : )
27 paź 19:42
geawgr:
21 mar 18:47
ewelina: mam jedno zadnie

DŁUGOŚC WISŁY WYNOSI 1047 KM. ILE CM BEDZIE WYNOSILA JEJ DLUGOSC NA MAPIE O SKALI 1:6000 000
21 mar 18:49
gabi: wyjaśnijcie mi jak policzyć 1cm na planie .
od wsi Kluski do wsi Dalachów jest 8 km Na mapie w skali 1:50000 Jest to droga o długości
......
24 sty 17:26
Mateusz:
droga na mapie i droga w rzeczywistosci to odcinki podobne skala podobienstwa tutaj wynosi:
| | 1 | |
|
| co to oznacza? ze w rzeczywistosci droga ma długosc 50000 razy dłuzszą niz na |
| | 50000 | |
mapie czyli zakładając
1cm→0,5km
x cm→y km
24 sty 17:41
pigor: ... , jednak pomogę do końca, np. tak :
z danej skali wynika. że
50000cm w realu to 1cm na mapie, więc
500*100cm= 500*1m =500m=
12km w realu to
1cm na mapie , więc
8km=
12km* 16 w realu, to
1cm * 16=
16cm na mapie ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
II sposób z proporcji : 50000cm=500m=0,5km , to
| 1 | | x | | 8 | |
| = |
| ⇔ x*0,5= 1*8 ⇔ x= |
| ⇒ x=16 [cm] . ...  |
| 0,5 | | 8 | | 0,5 | |
24 sty 18:02
9 gru 16:54