Andrew: Rozwiąż graficznie nierówność: │x+1│ <5
6 sty 14:39
Eta:
narysuj wykres 1/ y= I x +1I i prostą 2/ y = 5( to równoległa do osi OX
o rzędnych
wybierz te przedziały x dla których wykres 1/ jest pod wykresem 2/
6 sty 15:06
Andrew: ok dzięki
6 sty 15:09
Andrew: Może mi ktoś jaśniej to wytłumaczyć bo jestem za ciemny

Prosze o pomoc
6 sty 15:26
Eta:
można też tak!
z def. modułu
IxI = 5 to odległość x od zera o 5 jednostek
-5 < x <5
czyli Ix +1I< 5 czyli -5 -1 < x +1 -1< 5 -1
widać juz ,że x€ ( - 6, 4)
6 sty 15:27
Andrew: teraz już rozumiem dziękuje bardzo
6 sty 15:33
Eta:
No! cieszę się!
6 sty 15:34