FIZYKA
PILNE ! PROSZE :( : 4. Z wysokości h=195m nad powierzchnią ziemi zrzucamy swobodnie bez prędkości początkowej ciało
i jednocześnie wyrzucamy pionowo do góry drugie ciało z prędkością początkową 65m/s. W jakiej
chwili i na jakiej wysokości spotkają sie te ciała ?
pomóżcie proszę..
27 paź 18:33
Grześ: Myślałem nad tym zadaniem i już wiem jak je rozwiązać, już Ci pisze rozwiązanie
27 paź 18:49
Grześ: Mamy dane:
h=195 m
v
1=0
Wiemy, że jedno ciało zostało zrzucone z wysokości h i porusza się ruchem jednostajnie
przyspieszonym.
Drugie ciało rzucone jest do góry z prędkością v
2:
Jak wiemy spotkają się one w jakimś punkcie, więc suma ich dróg będzie równa tej wysokości:
s
1+s
2=h
v
2*t=h
Policzmy teraz wysokość na jakiej się spotkali, wysokość ta jest równa drodze ciała 2.
| | gt2 | | 10*3 | |
hx=v2*t− |
| =65*3− |
| =195−15=180m |
| | 2 | | 2 | |
Mam nadzieję, że nigdzie nie popełniłem błedu rachunkowego
27 paź 18:57
Grześ: Może pasowało by podziękować
27 paź 19:04
PILNE ! PROSZE :( : dziękuje ślicznie !
27 paź 20:52
Belfer: Niestety popełniłeś!
28 paź 21:30