rozwiąż zadanie z treścią
eperz: Krysia wpłaciła do banku pewną kwotę na lokatę roczną oprocentowaną 4% w skali roku.Od
dopisanych odsetek został pobrany podatek w wysokości 20%. Jaką kwotę wpłaciła Krysia,jeśli po
roku odebrała z banku 2580 zł?
27 paź 18:21
gfye:
27 paź 18:29
kacper: dwie fontanny zużywają łącznie 100 litrów wody w ciągu minuty . mniejsza fontanna pobiera 3
razy mniej wody niż większa .O ile więcej wody w ciągu 5 minut pobiera większa fontanna od
mniejszej?
23 wrz 12:54
domi:
2 paź 09:24
aneta: dwie fontanny zużywają łacznie 100 litrów wody w ciągu minuty.mniejsza fontana pobiera 3 razy
mniej wody niż większa .o ile więcej wody w ciągu 5 minut pobiera większa fontana od
mniejszej?
2 paź 15:59
pigor: ... Dwie fontanny zużywają łącznie 100 litrów wody w ciągu minuty. Mniejsza fontanna pobiera 3
razy mniej wody niż większa. O ile więcej wody w ciągu 5 minut pobiera większa fontanna od
mniejszej?
... otóż, widzę to tak : z treści zadania
m,3m litrów wody w ciągu minuty pobiera
mniejsza lub większa fontanna odpowiednio, to
z warunków zadania
m+3m=100 ⇒
m= 25 l i 5*(3m−m)=
10m= 10*25=
250 l −
− o tyle więcej wody w ciągu 5 min. pobiera większa fontanna . ...
2 paź 16:43
Mila: 1)
n=1
K
0=x
K
n=2580
podstaw i oblicz
2 paź 17:04
pigor: ... a jeśli nie znasz wzoru na procent składany i
x=? − szukana
kwota , to z
rozumienia procentu danej wielkości (niektórzy mówią ...

na chłopski rozum)
masz takie np. równanie:
(100+80%*4)% x= 2580 ⇔ (100+3,2)% x= 2580 ⇔ 103,2% x= 2580 ⇔
⇔ 1,032 x= 2580 ⇔ x= 2580 :1,032 ⇔
x=2500 [zł] − wpłacona kwota . ...
2 paź 17:27
Łoniaczek28:
21 paź 17:12