)
Więc mamy na jednej prostej 5, a na drugiej 6 punktów.
Ogólna liczba wydarzeń będzie równa: 11*10*9
Teraz musimy policzyć liczbę możliwie powstałych trójkątów.
Czyli albo na jednej musimy wybrać 1 punkt a na drugiej 2, albo na jednej 2 a na drugiej 1.
Ale nim to wykonam, policzmy liczbę możliwie wybranych par z każdej prostej z osobna:
Na 5−punktowej prostej mamy A1=5*4=20
Na 6−punktowej prostej mamy:B1=6*5=30
Czyli mamy tak jakby 2 rodzaje losowania:
Najpierw rozpatruje los 1 punktu na 6−punktowej prostej.
A1=6
Ilość Zbioru A wynosi: A=A1*A2=6*20=120
Drugie rozpatrywanie, to 1 punkt na 5−punktowej prostej:
B2=5
Ilość zbioru B wynosi: B=B1*B2=5*30=150
Suma możliwie powstałych trójkątów to: 120+150=270
Prawdopodobieństwo na powstanie trójkątu:
| 270 | |
=... | |
| 11*10*9 |