Logarytm
Ania: Witam

Mam pewne zadanie, wiem jaka jest odpowiedź ale kompletnie nie wiem skąd się wzięła. Proszę o
pomoc.
Zadanie brzmi:
wyznacz liczbę x, wiedząc, że 4
log2x = 25
ta 2 przy logarytmie to podstawa.
27 paź 17:54
Grześ: Przekształcamy:
4
log2x=25 D: x∊(0,+
∞)
2
2log2x=25
2
log2x2=25
x
2=25
x=5 lub x=−5
Tylko liczba 5 spełnia to równanie zgodnie z wyznaczoną dziedziną. Rozumiesz przekształcenia
27 paź 17:57
Kejti:
4log2x=25
22log2x=25
2log2x2=25
x2=25
27 paź 17:57
Grześ: O ludzie, witam
Kejti
27 paź 17:57
Kejti: i znowu..
27 paź 17:57
Kejti: cześć Grzesiu, cześć..
27 paź 17:57
Grześ: Wybacz mi
Kejti, chyba nie zaszłem Ci za skórę, bo nie taki jest mój cel
27 paź 17:59
Kejti: zaszeszłem..

nie no.. przeżyję. będziemy przynajmniej pewność, że dobre odpowiedzi są.. heh.
27 paź 18:00
Ania: tak rozumiem przepraszam napisałam złe zadanie to zrobiłam

ale następnego nie wiem. Już
piszę wiadomo że log
97=a. Oblicz log
781
27 paź 18:01
27 paź 18:03
27 paź 18:05
Grześ:
27 paź 18:05
Ania: Dzięki wielkie
27 paź 18:08
edyta: log2(x−1)=−3
29 lis 16:08