Zadanko z fizyki
Asia: Wiem,że jest to forum matematyczne,ale może znajdzie sie ktoś, kto pofrafi rozwiązać te
zadania.

Zad.1
Na poziomym stole leży klin o kącie nachylenia alfa do poziomu i masie M. Na powierzchni klina
kładziemy kulkę o masie m. Kulka zaczyna się staczać bez poślizgu i bez tarcia potoczystego.
Współczynnik tarcia klina o stół wynosi zero. Obliczyć przyspieszenie klina.
Zad.2
Dwie jednakowe kulki o masie m=1g wiszą na cienkich nierozciągliwych i nieprzewodzących
niciach o długości l = 25cm, zaczepionych w tym samym punkcie. Po naładowaniu ich, kulki
rozsunęły
się i nitki utworzyły kąt a=600. Obliczyć ładunek kulek.