Rozłuż na czynniki liniowe wielomian i podaj jego pierwiastki
Biały: Rozłuż na czynniki liniowe wielomian W(x)=(x2+4x−1)2−16 i podaj jego pierwiastki
W(x)=(x2+4x−1)2−16
27 paź 17:44
Grześ: W(x)=(x2+4x−1)2−16=(x2+4x−1−4)(x2+4x−1+4)=(x2+4x−5)(x2+4x+3)=
=(x2−x+5x−5)(x2+x+3x+3)=(x(x−1)+5(x−1))(x(x+1)+3(x+1))=(x+5)(x−1)(x+3)(x+1)
27 paź 17:48
Biały: Ok, ale sam doszedłem bo nie ogarniam Twojego sposobu. Zrobiłem to tak
W(x)=(x
2+4x−1)2−16=(x
2+4x−1−4)(x
2+4x−1+4)=(x
2+4x−5)(x
2+4x+3) wymnożyłem nawiasy i
powstało x
4−8x
3+14x
2−8x−15 następnie rozłożyłem hornerem dla W(1)=0 i wyszło
(x
3+9x
2+23x+15)(x−1) i znowu hornerem dla W(−1)=0 wyszło (x+1)(x
2−8x+15) za pomocą delty
obliczyłem x(1)=3 i x(2)=5 Tu mamy wynik końcowy (x+5)(x−1)(x+3)(x+1) Trochę dłużej ale też
skutecznie
27 paź 18:13
Grześ: Ja robie na tzw. sposób własny, czyli tak grupuje wyrazy, aby otrzymać ten sam nawias

Są rózne sposoby
27 paź 18:14
Basia:
a nie łatwiej rozkładać dwumiany
x2+4x+3 i x2+4x+3
oddzielnie ?
jeżeli nie "łapiesz" sposobu Grzesia to Δ, pierwiastki i postać iloczynowa
ax2+bx+c=a(x−x1)(x−x2)
27 paź 18:16
Biały: Masz rację, ale nie pomyślałem jak widać
27 paź 18:23
Biały: Tam mała poprawka w moim rozwiązaniu x1=−3 i x2=−5 żeby ktoś głupoty nie przepisał przypadkiem,
jak już będzie ściągał
27 paź 18:30