jakubek2: proszę o rozwiązanie tego zadania.pliiiiiiiiis---------oblicz pole trapezu
równoramiennego w którym podstawy mają długość 12cm i 8cm a jeden z kątówα jest równy
120. dziękuję z góry
6 sty 13:40
Eta:
D......8...........C
/ I \ x= (12 - 8)/2= 2cm
/ I \
/ I h \
A /.x.I......12.............\.B kąt ADE = 120o - 90o = 30o
E
P= (a+b)/2* h a= 12 cm b= 8 cm obliczamy h
z trójkata AED
h/x = tg 30o to h= x*tg30o
h= 2* √3 / 3
teraz podstaw iamy do wzoru ( a+b)= 20 cm
P= 10 * 2√3 / 3 = (20/3) *√3 cm2
6 sty 14:29
6 sty 15:04
Eta: Jakubek! widzisz jaki piękny rys.
6 sty 15:07
jakubek2: Widzę....... piękny
6 sty 15:23