Grześ: Tak więc mamy dwa zdarzenia, najpierw rzut kostką a potem losowanie z urny.
Czyli mamy 6 wyników dla kostki.
Rozkłada się ona na 2 przypadki:
| | 1 | |
1. Wypada liczba podzielna przez 3, czyli 3 i 6 P= |
| |
| | 3 | |
| | 2 | |
2. Wypada inna liczba: 1,2,4,5 P= |
| |
| | 3 | |
Po 1. przypadku mamy losowanie z pierwszej urny, czyli:
w niej znajduje się razem 3+6=9 kul
| | 6 | | 2 | |
Wśród nich 6 żółtych, więc P= |
| = |
| |
| | 9 | | 3 | |
Po 2. przypadku mamy losowanie z 2 urny, czyli:
Mamy w niej 4+8=12 kul
| | 8 | | 2 | |
8 żółtych, więć P= |
| = |
| |
| | 12 | | 3 | |
Teraz liczymy prawdopodobieństwo ogólne, czyli P z 1. przypadku * P. 1 urna + P z 2. przypadku
* P z 2. urny
| | 1 | | 2 | | 2 | | 2 | |
P= |
| * |
| + |
| * |
| =... |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
Dodać, to już bajka dla Ciebie