Zadanie
negu: 1. Niech n oznacza liczbę naturalną. Uzasadnij, że ostatnią cyfrą liczby 5n2 + 5n jest 0.
bardzo proszę o pomoc, bo kompletnie nie wiem jak to zrobić
27 paź 16:29
think: musisz rozbić to na przypadki
1
o kiedy n jest parzyste, czyli postaci n = 2k dla k naturalnego
2
o kiedy n jest nieparzyste czyli postaci n = 2k + 1 dla k naturalnego
podstaw za n i zobacz co otrzymasz
27 paź 16:36
negu: eh, nie bardzo mi to pomogło bo nadal nie rozumiem, ale dziękuję za pomoc
27 paź 16:47
think: policz
1o 5*(2k)2 + 5*(2k) =...
2o 5(2k + 1)2 + 5*(2k + 1) = ...
jeśli jesteś w stanie w obu tych przypadkach wyciągnąć przed nawias 10 to siłą rzeczy ostatnia
cyfra tej liczny to 0.
27 paź 16:55
fred: gdyby z programu liceum nie wywalano indukcji matematycznej to nie byłoby problemu z takimi
zadaniami...niedługo na maturze rozszerzonej będzie obowiązywało obliczanie delty z funkcji
kwadratowej...
27 paź 16:59
Basia:
5n2+5n = 5n(n+1)
czyli jest to liczba podzielna przez 5 i parzysta, bo jedna spośród liczb n, n+1 musi być
parzysta
liczba podzielna przez 5 i parzysta to liczba podzielna przez 5 i przez 2
czyli liczba podzielna przez 10
czyli wielokrotność liczby 10,
a każda wielokrotność liczby 10 ma na miejscu jedności 0
c.b.d.o.
27 paź 17:03
negu: ok już załapałam, przynajmniej troszkę

dziękuję bardzo
27 paź 17:06