matematykaszkolna.pl
bardzo prosze o pomoc w rozwiązaniu jutro mam klasówkę mała: rozwiązać układem równań zad1) woda morska zawiera 6% soli. Ile gramów wody słodkiej należy dolać do 200 g wody morskiej , aby otrzymac wode o zawartości 2 % soli? zad2)obwód trójkąta równoramiennego jest równy 28cm, ramię trójkąta jest 3 razy dłuższe od podstawy, jakiej długości są boki tego trójkąta? zad3) obwód prostokąta wynosi 32 cm, jeden z boków jest o 2 cm krótszy od drugiego oblicz pole tego prostokąta. bardzo prosze o pomoc w rozwiązaniu jutro mam klasówkę i nie wiem jak sobie poradzę z całym materiałem
27 paź 16:06
Basia: odpowiedź na ostatnie pytanie brzmi: trzeba było zacząć się uczyć 1 września, a nie dzisiaj ad.1 ilość soli woda słona 200 g 0,06*200=12 g woda słodka x q 0 g −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− razem 200+x 12 g 12g musi stanowić 2% z 200+x stąd: 0,02*(200+x)=12 wylicz z tego x (nie widzę tu miejsca na układ równań) ad.2 boki: a,b,b a+b+b=32 a+2b=32 −−−−−−−−−−−−−−−− b=3a −−−−−−−−−−−−−− podkreślone równania tworzą układ do rozwiązania ad.3 bardzo podobnie, próbuj sama
27 paź 16:14
mała: sorki ale 6 matematyk tyg materiału coraz więcej zadania niewiadomo skąd, raz w tyg test i dlaatego proszę o pomoc
27 paź 16:40
mała: ucze sie od poczatku roku ale nawał zadań daje o sobie znac dzięki chociaż za podpowiedź Basiu
27 paź 21:07