bardzo prosze o pomoc w rozwiązaniu jutro mam klasówkę
mała: rozwiązać układem równań
zad1)
woda morska zawiera 6% soli. Ile gramów wody słodkiej należy dolać do 200 g wody morskiej ,
aby otrzymac wode o zawartości 2 % soli?
zad2)obwód trójkąta równoramiennego jest równy 28cm, ramię trójkąta jest 3 razy dłuższe od
podstawy, jakiej długości są boki tego trójkąta?
zad3)
obwód prostokąta wynosi 32 cm, jeden z boków jest o 2 cm krótszy od drugiego oblicz pole tego
prostokąta.
bardzo prosze o pomoc w rozwiązaniu jutro mam klasówkę i nie wiem jak sobie poradzę z całym
materiałem
27 paź 16:06
Basia:
odpowiedź na ostatnie pytanie brzmi:
trzeba było zacząć się uczyć 1 września, a nie dzisiaj
ad.1
ilość soli
woda słona 200 g 0,06*200=12 g
woda słodka x q 0 g
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
razem 200+x 12 g
12g musi stanowić 2% z 200+x
stąd:
0,02*(200+x)=12
wylicz z tego x
(nie widzę tu miejsca na układ równań)
ad.2
boki: a,b,b
a+b+b=32
a+2b=32
−−−−−−−−−−−−−−−−
b=3a
−−−−−−−−−−−−−−
podkreślone równania tworzą układ do rozwiązania
ad.3
bardzo podobnie, próbuj sama
27 paź 16:14
mała: sorki ale 6 matematyk tyg materiału coraz więcej zadania niewiadomo skąd, raz w tyg test i
dlaatego proszę o pomoc
27 paź 16:40
mała: ucze sie od poczatku roku ale nawał zadań daje o sobie znac dzięki chociaż za podpowiedź Basiu
27 paź 21:07