proszę o pomoc!!
dominika44: bardzo proszę o rozwiązanie tych zadan.Kompletnie nie rozumiem i jesli ktoś mi je rozwiaze to
sobie je przeanalizuje i moze zrozumiem.
1.zapisz trojmian w postaci ogolnej :
a) y=2(x−3)do potęgi drugiej + 1
b)y=1/2(x−2) do potęgi 2) +2
2.Przedstaw funkcję kwadratową w postaci kanonicznej.Podaj współrzędne wierzchołka paraboli
będącej jej wykresem i określ jak skierowane są ramiona
a) y=x do drugiej + 2x+3
b)x do drugiej −4x−2
3.obilcz wyróznik trojmianu kwadratowego .podaj wspolrzedne wierzcholka paraboli oraz z bior
watrosci funkcji.
a) y=3x do drugiej −2x+1/2
b)y=−3/4x do drugiej + x + 1
4.wyznacz wspolrzedne wierzchołka paraboli
a)y=4x do drugiej −8x+1/3
b)y=x do drugiej +6x−100
27 paź 16:00
Basia:
naucz się porządnego zapisu
to nie takie trudne, a wskazówki jak pisać potęgi, ułamki itp. masz obok okienka, w którym
piszesz
1a.
y=2(x−3)2+1= 2(x2−6x+9)+1=2x2−12x+18+1=2x2−12x+19
1b. identycznie
2,3,4 najpierw napisz porządnie
27 paź 16:05
cykorek matematyczny: OGÓLNY WZÓR FUNKCJI KWADRATOWEJ :
y=Ax²+Bx +C
Postać kanoniczną uzyskujesz np. z tego:
y = A(x+B/2A)²−Δ/4A
np. Twój przykład:
y=3x²−2x+1/2
wygląda w postaci kanonicznej tak:
y=3(x−2/6)+2/12
(deltę liczysz z tego wzoru :Δ=B²−4AC)
Basiu , nie każdy umie korzystać z możliwości zapisu dostępnych w komputerze.
27 paź 16:25
dominika44: dominika44: 2.Przedstaw funkcję kwadratową w postaci kanonicznej.Podaj współrzędne wierzchołka
paraboli będącej jej wykresem i określ jak skierowane są ramiona
a) y= x2 + 2x+3
b)y= x2 −4x−2
3.obilcz wyróznik trojmianu kwadratowego .podaj wspolrzedne wierzcholka paraboli oraz zbior
watrosci funkcji.
a) y=3x2−2x+1/2
b)y=−3/4x2 + x + 1
4.wyznacz wspolrzedne wierzchołka paraboli
a)y=4x2 −8x+1/3
b)y=x2 +6x−100
27 paź 16:30
cykorek matematyczny: Współrzędne wierzchołka paraboli oblicza się według tych wzorów :
Xw= − B/2A oraz Yw=−Δ/4A ;
Czyli np. y=3x²−2x+1/2 wygląda tak :
Xw=+2/6 oraz Yw=+2/12
Ramiona są skierowane do góry .Brak miejsc zerowych / gdyż nie można obliczyć Δ , a co za tym
idzie nie można obliczyć X₁ i X₂
Muszę uciekać − powodzenia.
27 paź 16:41
Basia:
na miłość boską, to jest przed nosem
żeby napisać x2 piszemy x ∧ 2 (bez spacji, a "daszek" to klawisz "6" z shiftem)
żeby napisać 12 piszemy u { 1 } { 2 } (też bez spacji)
27 paź 17:12
cykorek matematyczny: | 223+4√128 | |
| =a115 |
| 125x1−864x−12+x2 | |
27 paź 22:41
cykorek matematyczny: Dzięki B.
27 paź 22:41
Marzencia: prosze o pomoc
rozwiąż nierównośći
a. −3x2−18≤0
b. x2−16>0
c. 30x2−10x+20<0
26 maj 21:05