Marcin : zapisz wzor podanych funkcji w postaci kanonicznej
a)f(x)= x-7/x-5
b)f(x)=2x+8/x+3
będę wdzięczny
spróbowałem zrobić a ale nie wiem czy dobrze
f(x)= x-7/x-5=x-5-2/x-5=1-2/x-5=1/(-x/2)+(5/2) po ułamku +1
6 sty 13:20
Eta:
Więc tak! D= R - {5}
x - 7 x -5 - 2 x -5 2 2
a) ------- = ----------- = ------- - --------- = 1 - ----
x - 5 x -5 x - 5 x - 5 x - 5
2 - 2
f(x) = 1 - ----- --- to postać kanoniczna f(x)= -----
x - 5 x
→
przesunieta o wektor u
→ →
gdzie wektor u = [p,q] u =[5, 1]
b) podobnie D= R - {- 3}
2x +8 x +3 +x +3 +2 2(x+3) +2 2
f(x)= ---------- = -------------------- = -------------- = 2 + ------
x +3 x +3 x +3 x +3
2
f(x)= 2 + ------ ----to postać kanoniczna
x +3
2 →
gdzie f(x) = ------ przesunięta o u =[ -3,2]
x +3
6 sty 13:52