nierówności
Angelika: Jak to rozwiązać

Może ktoś wytłumaczyć

a) log
15(x+4) ≤ −2 ta jedna piąta jest na dole areszta normalnie w lini na
wysokości logarytmu
b) 2
x2 − 6x + 3 ≥
14
c) 2
2x−1+ 3* 2
x+2 − 26 = 0
27 paź 14:47
Basia:
ad.a
x+4>0 ⇔ x>−4 ⇔ x∊(−4,+∞)
liczbę −2 musisz zastąpić przez logarytm przy tej podstawie
log15b=−2 ⇔ (15)−2=b ⇔ b=52=25
−2 = log15 25
stąd
log15(x+4)≥log15 25
podstawą logarytmu jest 15 czyli jest to funkcja malejąca i stąd
x+4≥25
x≥21
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
ad.b
14=2−2
stąd
x2−6x+3≥−2
dokończ
ad.c
22x−1 = 22x*2−1 = 12*(2x)2
2x+2 = 2x*22=4*2x
stąd
12*(2x)2+12*2x−26=0
t=2x
12t2+12t−26=0
dokończ
27 paź 15:04
Angelika: a czy w b zmieniam znak
27 paź 15:15
Godzio: | | 1 | |
jeśli sprowadzisz |
| do podstawy 2−2 to nie |
| | 4 | |
27 paź 15:17
Basia:
y=2x jest funkcją rosnącą, czyli znak nie nierówności nie zmienia się
27 paź 15:21
Angelika: co do b bo ja mysłałam że 14 to jest 4−2 co nam daje (22)−2
27 paź 15:23
Angelika: dziekuje bardzo za pomoc
27 paź 15:23
Basia:
14 = 4
−1 = (2
2)
−1 = 2
−2
27 paź 15:28
Angelika: aha dzieki
27 paź 15:31