matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granice
Łukasz:
Oblicz granice :
(1+2+3+...+n)
2
lim
przy n→
∞
(2+4+6+...+2n)n
2
Proszę o pomoc , nie wiem jak to zadanie rozwiązać
27 paź 13:23
Godzio:
2 + 4 + 6 + ... + 2n = 2(1 + 2 + 3+ ... + n)
1 + 2 + 3 + ... + n
1 + n
* n
2
lim
n−>
∞
=lim
n−>
∞
=
2n
2
2n
2
1 + n
1
+ 1
n
1
lim
n−>
∞
= lim
n−>
∞
=
4n
4
4
27 paź 13:27
Łukasz:
Wielkie dzięki
27 paź 13:39