zbiór liczb zespolonych
Justyna: Narysować zbiór wszystkich liczb zespolonych z , dla których liczba w=iz+12i−z jest
rzeczywista.
27 paź 13:00
Basia:
z=x+yi
| | i(x+yi)+1 | | (1−y2)+xi | |
w = |
| = |
| |
| | 2i−(x+yi) | | (2−y)i−x | |
pomnóż teraz licznik i mianownik przez (2−y)i+x
mianownik stanie się po tym mnożeniu rzeczywisty
licznik też musi być rzeczywisty czyli to co w liczniku będzie przy
i musisz przyrównać do
0
jakaś krzywa z tego pewnie wyjdzie
27 paź 13:06
Justyna: a skad masz to rownanie w=(1−y2)+xi....?
27 paź 13:15
Basia:
bez kwadratu oczywiście
tam powinno być
y*i*i=y*i2=y*(−1)=−y
czyli w liczniku (1−y)+x*i
27 paź 15:26