matematykaszkolna.pl
Eta: Do Basi! Luknij! do "Paweł"emotikonka Witam! ... tak mi wczoraj Ciebie brakowało! emotikonka Potrzebowałam upewnienia!, że Paweł podał błędne dane! Anmario, nie dał znać co dotego zad. ,tylko ..... " Eta Ty juz idź spać!" ...... emotikonka ale myslę,że dobrze rozwiazałam? ... raczej na 100%emotikonka Potwierdź!... czy tak? pozdrawiam!
6 sty 13:16
Basia: Muszę pomyśleć, ale wydaje mi się, że w swoim rozwiązaniu założyłaś, że hc pokrywa się z promieniem do punktu styczności z c. Tak jest tylko w trójkącie równoramiennym, ale generalnie tak być nie musi.
6 sty 15:29
Eta: Witam! ale tam przy kacie prostym musi być kwadrat o boku r a hc L do c bo to dwusieczna kąta C(w- k wpisania okręgu! Ja myślę,że tak! i wszystko się mi zgadza po obliczeniach! Napisze "taki" (sory bez urazy Pawła) błędne dane:0 i spać mi to nie pozwoliłoemotikonka
6 sty 15:38
Basia: kwadrat musi być, ale dwusieczna nie musi pokrywać się z wysokością narysuj sobie dowolny nierównoramienny trójkat prostokatny opisany na okregu dwusieczna nie jest wysokością i punkt styczności nie jest ani spodkiem wysokości ani punktem przecięcia dwusiecznej z przeciwprostokatną a wychodzi Ci równoramienny, bo niejawnie takie założenie przyjmujesz
6 sty 15:44
Eta: Basia ! Wysokość poprowadzona z kąta prostego h2 = (a - r) (b - r) 9 bo z podobieństwa trójkatów) tak liczyłam i też mi wyszedł trójkat prostokatny i równoramienny ale 3 napewno nie może być ! tylko 2 bo to ma zwiazek z przekątną kwadratu! No dobrze wyniki sie zgadzają ! emotikonka Mam dość tego zad. emotikonka Mimo tego napisz... jak możesz ? czy dobrze myslę ?
6 sty 15:51
Basia: znów zakładasz, że spodek wysokości jest w punkcie styczności tak byc nie musi
6 sty 16:33
Eta: To nie wiem! namieszało mi się w głowie! później pomyślęemotikonka Będę za 2 godz! .... narazie obowiazki domoweemotikonka
6 sty 16:53
Basia: Ja też nie wiem. Niezależnie od tego co podał Paweł. Pewnie znów jakiegoś twierdzenia mi brakuje, jak w tym maturalnym. Tam trzeba było wiedzieć, że jeśli spodek wysokości ostrosłupa jest w środku okregu wpisanego to spodki wysokości ścian bocznych są w punktach styczności. Nie miałam o tym zielonego pojęcia, ale tak jest. Udowodniłam sobie
6 sty 17:08